tisdag 6 juli 2010

Nationalparkerna Arches och Canyonlands

Fortsätter på väg 160, men finner inget billigt motel innan jag hamnar i staden Cortez i Colorado. Nästa dag tas väg 491 till Utah, byter senare till väg 191 mot Moab i östra Utah. I Moab hittar jag ett vandrarhem för 10 usd per natt. Stannar två dagar i Moab med syfte att besöka de två närliggande nationalparkerna: Arches och Canyonlands.

Arches blir bågar på svenska och nationalparken innehåller fler än 2000 naturligt bildade stenbågar. För 300 miljoner år sedan var området täckt av hav, som försvann, kom tillbaka och försvann, totalt 29 gånger. Saltet som blev kvar bildade tjocka  lager som senare täcktes med sandsten.  Stenbågarna är avlagringar av sandsten från 150 miljoner år sedan, men senare har grundvattnet lakat ut underliggande saltlager, vilket gjorde att delar av sandstensklipporna kollapsade.  Detta i kombination med extrem erosion, skapade de vertikala klipporna och stenbågarna i området.






Ett par mil från Arches och på andra sidan väg 191 ligger nationalparken Canyonlands, ett landskap av raviner (canyons) som sträcker sig längre än 16 mil (100 miles) bort. Området ser ut som Grand Canyon, men ravinerna ligger närmare och växelvis på båda sidor av vägen. Klipporna består av sandsten, vilka har skulpterats av erosion och vatten (ungefär som Arches), bland annat Gröna floden och Colorado floden, till ett landskap av klipplabyrinter eller raviner.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar