måndag 19 juli 2010

Mot Rykande Bergen

Fortsätter österut på motorväg Interstate 70. Längs Interstate-motorvägar finns rastplatser, där man kan få tidningar med rabattkuponger till olika motel. Vid dessa motorvägar ligger också de största motel i utkanten av förbipasserade städer. Väljer slutligen Motel 6 i utkanten av Topeka, vilka brukar erbjuda rimliga priser. Men de tar istället betalt för att koppla upp sig på Internet! När det finns tid över är det bästa alternativet att köra några varv runt staden och försöka finna mer okända motel, vandrarhem, eller typiska lågprismotel som Scottish Inns och Budget Inn


Kör vidare på Interstate 70 österut in i Missouri och till St Louis. Väljer där något motell i ett sämre område som påminner om Bronx. Trist stad! Fortsätter österut på motorväg Interstate 64, men byter till Interstate 75 vid Lexington. Kör söderut till Knoxville, innan jag checkar in på lågprismotellet Red Carpet Inn.


Målet är Great Smoky Mountain National Park, vilka antagligen kallas Stora Rykande Bergen på svenska. Smoky Mountain är USA:s mest välbesökta nationalpark. Obegripligt? Kanske är det för staden Gatlinburg som påminner om Liseberg? Nåja, då gäller det att ha gott om tid för att besöka den inte allt för stora nationalparken. Väljer att Stanna över natten i samhället Sevierville. Nästa dag besöker jag Gatlinburg, vid utkanten av nationalparken.


Rykande Bergen är täckta av tät blandskog, mest lövsskog. Nationalparken tar upp en yta av 800 squaremiles (ca 2000 km2 eller 1/5 av Skånes yta), varav 95 procent består av skog. De är bland de äldsta bergen i världen. Men man ser mest träd, bäckar eller åar och turister som roar sig med rafting. Trafiken genom bergsskogarna är tät så det blir inga stopp på vägen, annat än vid utvalda parkeringsplatser. Naturen är artrik med mer än 12 000 olika arter. Det finns 1500 olika blomväxter, 200 fågelarter och 66 olika däggdjur. Ska finnas ungefär 1600 svartbjörnar bland bergen. De som först bosatte sig i Rykande Bergen var Cherokeeindianerna och de beskrev bergen som Shaconage, det vill säga  blå, som rök. 


Från Gatlinburg går väg 441 över Rykande Bergen mot indianstaden Cherokee. Men vägen delar sig tidigt och jag väljer att ta den kurvigare vägen, Little River Road, västerut mot Cades Cove och tillbaka samma väg. Längs vägen finns ett antal bevarade stugor och kyrkor från 1800-talet. Det fanns totalt 680 bosättare som  bodde i bergen, men idag verkar ingen bo i området. Fortsätter senare på väg 441 mot Cherokee och tillbaka till Sevierville. Svänger också in mot Clingmans Dome som har en bra utsiktplats över Rykande Bergen.



















Vy från Clingmans Dome. 
För 50 år sedan kunde man se 22 miles bort, men idag ser man som mest 12 miles. Sikten har försämrats på grund av luftföroreningar som sulfater och kväveoxider, från industrier i närliggande städer. Den marknära ozonkoncentrationen i nationalparken är bland de högsta i östra USA. 


















En senare vy från Clingmans Dome.


Då jag aldrig såg några björnar eller liknande, hyrde jag mig en häst för att ta mig en närmare titt i skogen.

Var dock tvungen att anlita en guide, kanske en bra idé då jag aldrig ridit tidigare.

Min kuse heter Daisy och är väldigt lättstyrd.

2 kommentarer:

  1. Stabilt mannen, men du borde väl ha ridit förut eller är det bara resten av vår familj som gjort det. Kanske inte skulle suttit inne med böckerna medans vi var ute och lekte då.

    SvaraRadera
  2. Mmm... När red ni? Kanske jag red barbacka en gång hos Schwiskys, vilket slutade med hjärnskakning, men det räknas inte...

    SvaraRadera