fredag 25 juni 2010

Yosemite National Park - den kalla delen

I Yosemite ska det finnas gott om puma och björn, men inte ser jag några?

Det unika landskapet som finns i nationalparken, med djupa dalar och höga granitberg, har skapats av glaciärer. När klimatet senare förändrades försvann isen. Dessutom bör tilläggas att det är stora höjdskillnader mellan olika områden, till exempel Yosemite Valley och Tioga Passet (mer än 3000 meter i höjdskillnad).


Via Highway 120 kan man korsa Yosemite National Park, men bara på sommaren. Det rör sig bara om en sträcka på ungefär 6-7 mil (kortaste vägen) enligt kartan. Men då går man miste om Yosemite Valley, vilket innebar att jag tog en extra sväng på några mil in på Big Oak Rd för att se området i dalen. 
 
De bilder som visades på förra inlägget kommer främst från Yosemite Valley och vägen dit. Men nu fortsätter jag på Highway 120 och in på Tuolumne Meadow och Tioga Passet. Vägen genom Tioga Passet är stängd mellan november och maj, inte så konstigt då vägen börjar vid ca 3000 meter över havet och går uppåt.
 
Vid Toulumne Meadows, ungefär som ett svenskt fjällandskap på sommaren.


Hoppsan, känns lite konstigt med så här mycket snö i skogen? Det börjar visst bli lite kallare också.


Kör vidare och hoppas på att det snart blir varmare.

Det börjar skymma och snön verkar inte försvinna.

Känns inte alls bra med snö längs vägarna och en nollgradig temperatur. Bör tilläggas att vägen slingrar sig kring berg med otäcka klippavsatser som stupar vertikalt ibland. Klockan är nu cirka sju-åtta på kvällen.

















Det blir mörkare ...

... och mörkare ...

... men vägen fortsätter uppåt.


Det är riktigt kallt här!

Nu börjar det äntligen gå nedför och klockan nio på kvällen kunde jag checka in på ett svindyrt motel i Lee Vining.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar